INFO 2015.

2015. augusztus 13. 16:05 - bp_transz

Budapest Transzfer VIII.

Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál

Konyha-nyelv

Irodalom és gasztronómia

2015. október 15-18.

2015-ben, a gasztroforradalmat élő Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nemzetközi irodalmi és társművészeti fesztiváljának fókuszául egy, a szívünkhöz és a hasunkhoz is közel álló témát választottunk, a gasztronómia és az irodalom kapcsolódási pontjait keressük.

Az evés az egyik legalapvetőbb emberi tevékenység, alapvető a puszta létfenntartás szempontjából, alapvető, mivel a társadalmi léttől, kultúrától elválaszthatatlan és az étkezés körüli szokások saját személyes, családi, kulturális, etnikai identitásunk meghatározásában, megélésében is fontos igazodási pontok.

A történetmesélő/író ember számára is a kezdetektől fontos az étel. Nem csupán inspiráció, a cselekmény alakításának eszköze, de jellemábrázolásra, a szereplők bemutatására, társadalmi viszonyok, értékrendek, országok, tájak kultúrájának bemutatására is gyakran használt eszköz.

Szinte már közhely Krúdy novelláit, Móriczot, Mikszáthot vagy akár Rejtő Nagy Levinjét emlegetni, gazdag, érdekes és vizsgálatra érdemes a hazai gasztroirodalom és annak története. A közelmúltra és mai szerzőinkre tekintve is bőségesen találunk alapanyagot a fesztivál programjaihoz; Petri György halála előtt szakácskönyvén dolgozott, Csukás István eltűnt, majd megkerült 20 kilójáról (Tandori 40-ről) versel és kortárs írók, költők szintén gyakran választják a gasztronómiát témaként, sőt jeleskednek maguk is e tevékenységben.

Messzebbre (földrajzilag) tekintve szintén bőségesen találunk alapanyagot. Hemingwaytől Joyce-ig, a Canterbury meséktől Tony Morrisonig teszik újra és újra teljessé, érzékletesebbé az ételekről, étkezésekről szóló részek a történetet, vonják be még inkább az olvasót, adnak új, gazdag jelentésrétegeket a szépirodalmi alkotásoknak.

Az idei Budapest Transzferre a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó, vagy tudósként a témával foglalkozó szerzőket hívunk meg és nyitjuk ki ezzel (természetesen lehetőségeinkhez mérten) a világ gasztroirodalmi atlaszát, külön hangsúlyt helyezve a kelet-közép-európai térségre.

Beszélgetünk gasztroirodalomról, irodalmi szakácskönyvekről, bevonjuk a tudományt nyelvészetet és a pszichológiát, ellátogatunk kedvenc szerzőink törzshelyeire egy kocsmatúra során és lesz (többek között) verskoncert gyerekeknek, brunch főző és felolvasó írókkal és városi kincskeresőjáték.

„Mondd el, mit eszel és megmondom, ki vagy” – mondta az világhírű gasztronómus, a gasztronómiai esszé atyja, Jean Anthelme Brillat-Savarin 1825-ben. Tényleg ilyen erősen meghatároz minket, írókat, olvasókat az, ami a tányérunkra kerül? Erre és számos hasonló kérdésre keressük a választ az idei fesztiválon.

A teljes program hamarosan olvasható lesz itt és a fesztivált szervező Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján.

JEGYINFORMÁCIÓ:
A programok többsége ingyenes, a felsorolásnál külön jelöltük, mely programoknál kell belépőt fizetni (pl. városi séták, mozi).

________________________________________________________________________________________

 

Címkék: undefined

A bejegyzés trackback címe:

http://transzferfeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr26666003