Főző írók

2015. október 01. 12:00 - bp_transz

Részlet Cserna-Szabó András Szügyig a szaftban című esszéjéből

„Mikor egy kocsmai asztalnál azt mertem mondani, én bizony teszek a lecsóba fokhagymát, nem is keveset, akkor a közismert konyhahős, B. szemrehányóan villantotta rám bozontos szemöldöke alatt ülő, ördögi tekintetét - és az sem hatotta meg, hogy egy Arany Fakanál-díjas lecsóművésszel áll (ül) szemben. Azután egy másik kibírhatatlan barátommal, P.-vel keveredtem heves vitába, álltunk hajnalban a sötét utcán, és órákig ordítoztunk lecsóügyben, mert szerencsétlen jószág nem tágított az őrölt pirospaprika ideájától.

 

Lassacskán az a sejtésem támadt, talán nincs a jelen magyar gasztrozófiának szimbolikusabb és sorsdöntőbb kérdése a lecsónál.

És akkor teljesen véletlenül elkaptam a rádióban Simonffy András 1976-os hangjátékát, a Világlecsót, melyben három magyar Nobel-díjas kap össze azon, hogyan is készül az igazi lecsó. Akkor már sziklaszilárdan hittem, a lecsó az elmúlt száz-százötven év egyik megkerülhetetlen magyarságkérdése.

 

A B.-lecsótól tökéletesen idegen a fokhagyma, éppen úgy, mint a P.-lecsótól.

A P.-lecsó libazsírral indul, füstölt húsos szalonna kerül bele, apró kockákra (!) vágott vöröshagyma, őrölt pirospaprika (!), majd a további klasszikus alkatrészek: zöldpaprika, paradicsom, kolbász (esetleg még velő vagy máj).

Bizonyosan finom ez a P.-lecsó, de az igazi gasztrozófiának nemcsak ízbéli kérdéseket kell mérlegelnie, de nemzeti, filozófiai, sőt metafizikai szempontokat is. Ezért aztán hiába tartom én mind B.-t, mind P.-t kiváló férfinak, s lecsójuk némely részét költőinek, egészében mind a B.-féle, mind a P.-féle lecsót tagadom.

 

Simonffy hősei leginkább a paprika felvágásának mikéntjéről alkotott képükben különböznek. A magfizikus karikázza, a novellista lapjára vágja, a biológus szerint pedig csakis sprirál formában kerülhet a lábosba.

Simonffy majdnem jó helyen kapirgál.

Csakhogy nem a paprika aprítási módja a központi kérdés, hanem a hagymáé! Mert abban a Világlecsó szereplői is mind egyetértene, hogy a lecsónak szottya van - tehát nem szaftja, mint a pörköltnek. Ha viszont a hagymát apró kockára vágjuk, libazsírra dobjuk, és végül még pirospaprikával is meghintjük, akkor óhatatlanul szaft keletkezik, tehát a lecsó helyett a pörkölthöz jutunk.

Tökéletesen egy húron pendülök a Világlecsó magfizikusával, Homolával, aki szerint a lecsó elpörköltösítése - totális zsákutca.

 

A magam részéről körmöm szakadtáig ragaszkodnék a lecsó szottyához.”

 

Kép forrása »

 

moravszki_vegasztromania.jpg

Kapcsolódó program:

Október 16. péntek | 16.00/16.30 PIM
Főző írók – Péterfy Gergely hétnyelvenbeszélő marhapörköltje
Nem csak elméletben, gyakorlatban is összekapcsoljuk az irodalmat a gasztronómiával és az írót a bográccsal. Várjuk az éhes olvasót. A meleg egytálételek a PIM udvarán készülnek, vegyék és egyék! A bevételt a Heti betevőnek adjuk. (Szabadtéri program, rossz idő esetén a Károlyi Étteremben)

Október 17. szombat | 16.00 PIM
Evés, ivás, főzés a kortárs irodalomban - felolvasás főzéssel
Konyhafőnök: Szegő János
Olvas: Bajtai András, Bíró Zsófia, Klaudia Blasl, Cserna-Szabó András, Csobánka Zsuzsa, Darvasi László, György Norbert, Horváth Viktor, Marie Iljašenko, Karafiáth Orsolya, Kőrösi Zoltán, Mark Crick, Parti Nagy Lajos, Szálinger Balázs,Tallér Edina, Vécsei Rita Andrea, Kuba Wojtaszczyk

Amíg a felolvasásokat hallgatjuk, a bográcsban elkészül a Hévíz gasztrorovat négyesfogatának – Bödőcs Tibor, Cserna-Szabó András, Darida Benedek és Szálinger Balázs – ízletes meglepetése. Kifejezetten ajánljuk kortárs irodalom mellé! A bevételt a Heti betevőnek juttatjuk el.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://transzferfeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr127857278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása